Sorry, but this post is not available in English, yet!

posted in: News | 0


Uskoro počinje 7. Trash Film Festival (14. i 15. rujan 2012. godine) koji je kao i svake godine posvećen filmašima entuzijastima, kreativcima koji vole razmišljati izvan okvira, obožavateljima glazbe 80-ih godina i pobornicima dobre zabave. Ove godine tema festivala je akcijski film. Pokrovitelji 7. Trash Film Festivala su Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina, a festival je dijelom financiran iz EU projekta City Volunteers u okviru IPA Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007-2013 u kojem, kao partner  sudjeluje Grad Varaždin u cilju promocije volonterstva, odnosno povećanja broja volontera koji su spremni dobrovoljno se angažirati i tako dati svoj doprinos razvoju lokalne zajednice i razvoju volonterstva općenito.

Nadljudskim naporima kojih se ne bi posramio ni legendarni Chuck Norris, udruga Trash je ponovno uspjela organizirati Trash Film Festival koji će ove godine doživjeti svoje sedmo izdanje.

7. TFF je skraćen na “recesijska” dva dana, umjesto uobičajenih tri, ali to ni malo neće utjecati na kvalitetu programa koji vas u petak, 14. rujna i subotu, 15. rujna, očekuje na uobičajenom mjestu, parkiralištu Multimedijalnog centra KULT. u Aninoj ulici u Varaždinu. Festival je ove godine posvećen akcijskom filmu pa će tako trasheri koji stignu na festival odati počast legendarnim glumcima kao što su Chuck Norris, Sylvester Stalone, Arnold Schwarzeneger, Dolph Lundgren i drugi.

Za sve trashere i one koji se tako osjećaju pripremljen je uistinu bogat glazbeni i popratni program, a i kvaliteta filmova koji su ove godine pristigli na natječaj jamče da će ovo biti jedan od najzabavnijih Trash Film Festivala u novijoj povijesti.

Na natječaj je inače stigao 41 film i to iz svih krajeva svijeta tako da je naš selektor Slobodan Runjak imao zaista težak zadatak odabrati 25 najkvalitetnijih koji će biti prikazani u službenom programu festivala. Nakon mnogo neprospavanih noći, selektor je odabrao filmove filmaša iz Hrvatske, Srbije, Rusije, Italije, Švicarske, Španjolske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih američkih država koji će se boriti za četiri “Zlatne motorke” koje dodijeluje stručni žiri te jednu koju dodijeluje vjerna festivalska publika.

“Zlatne motorke” u kategorijama borilačkog, SF, horror i akcijskog filma ove će godine dodijeliti stručni žiri kojeg čine redateljica Irena Škorić, autorica hvaljenog filma 7sex7, redatelj Ivan Goran Vitez, inače Varaždinec u egzilu i autor Šume Summarum koja je oduševila hrvatske ljubitelje filma prošle godine te Stojan Matavulj, legendarni glumac varaždinskog HNK koji se proslavio glavnom ulogom u sitcomu Zakon.

A nakon što trasheri pogledaju filmove, u večernjim satima u petak i subotu očekuju ih i odlični koncerti koji će, u skladu s temom festivala, ove godine biti akcijski, odnosno rockerski.

U petak će nastupiti bjelovarski alternative rock bend “Them Moose Rush”, kućni bend festivala “Fakin’ Lajsne” i kao zvijezde večeri zagrebački AC/DC tribute bend “Problem Child”.

U subotu pak trashere očekuju koncerti austrijskog alpencore metal benda “tuXedo”, “Kein Engel” – bjelovarski bend koji izvrsno izvodi najveće hitove kultnog njemačkog benda “Rammstein”, te specijalni nastup varaždinskog groove metal benda “cOld Snap”. Napominjemo da će cOld Snap izvesti poseban, nikad prije viđen show.

Vezano uz glazbeni dio programa, ali ne i samo zbog tog dijela programa, koristimo priliku da se zahvalimo velikom Varaždincu Ljubomiru Kerekešu koji je sam odradio taj dio programa kao poklon Trash Film Festivalu i Trash umjetnosti i na taj način, kao nebrojeno puta do sada, maestralno odigrao još jednu glavnu ulogu, ovaj puta u organizacijskom odboru festivala.

Za kraj je ostalo samo da najavimo da će, kao popratni sadržaj festivala, biti održano i jedno predavanje. Ovogodišnji gost-predavač nam je Davor Horvatić, docent na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji će održati predavanje na temu “Atomske bombe ili stvarni Dr. Strangelove”.

Ako ne znate tko je Dr. Strangelove onda imate minus iz opće kulture i veliku jedinicu iz filmske umjetnosti. A oni koji znaju tko su Dr. Strangelove i njegov autor Stanley Kubrick, gotovo sigurno ne znaju da je baziran na stvarnimm likovima kao što su genijalni matematičar John von Neumannu i jednako genijalni fizičar Everd Teller.

Što se pak tiče uglednog gosta predavača, dovoljno je reći da se doktor Horvatić usavršavao na Institutu za teorijsku fiziku u Grazu u Austriji, a glavno područje njegovog istraživanja je kvantna kromodinamika, odnosno teorija jake sile na konačnim temperaturama i gustoći materije. Pored toga bavi se i fizikom kritičnih fenomena, koja ima veliku važnost u modernoj ekonomiji, fiziologiji i seizmologiji. U slobodno vrijeme drži popularna predavanja, tako da je čest gost na Festivalu znanosti, Istrakonu, Sferakonu, Rikonu i Hoykinoj Fotosofiji.

Cijeli program ovogodišnjeg festivala možete pogledati ovdje.

Leave a Reply