Dr.sc. Antonio Šiber na Trashu!

objavljeno u: Vijesti | 0

Na ovogodišnjem trash festivalu gostovat će dr.sc.Antonio Šiber, viši znanstveni suradnik Instituta za fiziku i jedan od najproduktivnijih hrvatskih fizičara. Osim istraživanja nano-struktura, Šiber se intenzivno bavi grafikom i računalnom vizualizacijom atomskog svijeta, stvara ambijentalnu muziku i kako sam kaže “traži ljepotu u svom komadiću znanosti”.

Svoju originalnost i vrsno predavačko umijeće dokazao je brojnim popularno-znanstvenim predavanjima čija tematika se kretala u rasponu od strukture virusa do energije u umjetnosti.

Ovog puta Šiber će održati predavanje “Stereo vid i 3D slika” u kojem će ukratko objasniti kako naš vizualni sustav (oči-mozak) stvara trodimenzionalnu sliku i kako je moguće prevariti mozak upotrebom moderne filmske tehnologije. Posjetiteljima festivala će podijeliti tzv. anaglifske (crveno-plave) naočale, te će prezentirati tehniku stvaranja 3D slike.

Njegovo gostovanje na filmskom festivalu nije slučajno jer i sam Šiber je autor dva filma! “Sfere u sferama”, je popularno-znanstveni film u kojem koristi specijalne efekte koji bi posramili i mnoge naše redatelje, a “Vrli novi nanosvijet” je 18-minutni računalno generirani film.

Ako vam se sad čini gotovo nevjerojatnim da jedan 35-godišnjak može napraviti toliko toga u svojoj karijeri, što ćete reći na činjenicu da je uza sve to napisao udžbenik “Svemir kao slagalica”, izradio online leksikon “Rječnik i atlas nanoznanosti”, te objavio 33 “current-contents” članaka?

Odgovor je jednostavan: “Oh, my God!”

Više o Antoniju saznajte na njegovoj stranici http://leptir.ifs.hr/~asiber/p5b.html

A njegov leksikon čitajte na : http://nanoatlas.ifs.hr/index_1.html

Leave a Reply