WALK OF FAME -Slavko Brankov

posted in: Walk of fame | 0

(Varaždin ,  19. svibnja 1951.  –  Zagreb , 9. kolovoza 2006.)

Slavko Brankov rođen je 19. svibnja 1951. u Varaždinu, gimnaziju je završio ovdje u Varaždinu gdje je kao gimnazijalac bio aktivan u varaždinskoj amaterskoj grupi “Ars longa, vita brevis”.

Nakon gimnazije upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1975. godine u klasi Božidara Violića.

Sa kazalištem Gavella surađuje već kao stipendist, a cijelu svoju profesionalnu karijeru posvećuje upravo istom kazalištu. Bio je i aktivan član Histriona te je gostovao u mnogim kazališnim kućama uključujući i varaždinsko HNK.

Za svoje uloge osvojio je razne nagrade kao što su: titula Najhistriona, Nagrada HRTa, godišnja nagrada Vladimir Nazor i mnoge
druge.

Udruga Trash i Trash Film Festival odabrali su gospodina Brankova za spomen ploču jer osim što je naš varaždinski fakin, bio je vrlo osebujna figura na kazališnoj i filmskoj sceni, a može se reći da je i nekonvencoinalno živio i privatni život.

Proučavajući njegov životopis, zaključujemo da je imao velik komičarski talent koji nije do kraja iskorišten, ali igrajući pozitivne ili negativne likove uvijek je bio dosljedan u njihovu portretiranju, od Crnog Džeka iz “Smogovaca” do zadnje filmske uloge mutnog Iveka iz “Ajmo žuti”, skoro fanatičnog navijača trećeligaškog kluba, Slavko Brankov je stvorio
ostavštinu trajnog dokumenta hrvatske stvarnosti.

Članovi udruge Trash većinom jesu ta djeca koja su bez daha pratila Smogovce, zbog čega nam je još draže što je Slavko Brankov na varaždinskoj Stazi slavnih. Kad smo već kod Smogovaca, ne možemo ne spomenuti i Emila Glada te Božidara Košćaka koji su uz Brankova činili kriminalni trio Crni Džek, Kumpić i ujak Flek.

Nažalost, od tog krimi trojca s nama je još jedino gospodin Košćak. Taj voljeni trio sitnih nepopravljivih kriminalaca ispunio je svoju svrhu jer su svojim komičnim izričajem nas djecu iz tog vremena ipak i učili razliku između dobra i zla.

Slavko Brankov, hvala ti na tvojoj umjetnosti.