Superjunaci na 12. Trash film festivalu!

objavljeno u: Vijesti | 0

Superjunaci i svi oni koji se tako osjećaju od 6. do 9. rujna okupit će se u Varaždinu na jubilarnom 12. Trash film festivalu čija tema su ove godine upravo “superjunaci”. Bit će tu ponovno zabavnih niskobudžetnih filmova koje su izradili amaterski filmaši iz svih dijelova svijeta, odlične glazbe, zanimljivih debata, a ponovno će te moći provjeriti i svoje filmsko znanje na filmskom kvizu.

Na predstavljanju programa 12. Trash film festivala koje je održano u Caffe baru Elephant u Varaždinu, direktor festivala Slobodan Runjak otkrio je da je ove godine na natječaj Udruge Trash, koja je glavni i odgovorni organizator festivala, stiglo gotovo 150 filmova te da je pažljivom selekcijom taj broj smanjen na tridesetak filmova koji će biti prikazani u službenoj konkurenciji festivala i boriti se za festivalske nagrade – famozne Zlatne motorke.

 

– Veseli nas ponovno dobar odaziv amaterskih filmaša na naš natječaj. Posebno nas veseli to da su nam, uz već standarne europske filmaše iz Španjolske, Portugala, Njemačke i tako dalje, svoje filmove poslali i filmaši iz prekooceanskih zemalja. Imamo tako ove godine jedan film iz Južne Koreje no na nesreću ne i iz Sjeverne Koreje. Filmovi su nam stigli i iz Kanade i SAD-a što dovoljno govori o značaju našeg festivala jer kad vam američki filmaši šalju svoje filmove na neki festival u neki tamo Varaždin, onda to valjda nešto znači. Žalosti nas samo da iz Hrvatske imamo samo jedan film. Ovim putem apeliramo na hrvatske filmaše da ne gube entuzijazam i volju i da nastave ili počnu snimati filmove – poručio je Runjak.

 

O dobitnicima Zlatnih motorki u kategorijama akcijskog, borilačkog, SF i horror filma odlučivat će tročlani stručni žiri u kojem su ove godine filmski entuzijast Boris Prole, frontmen kultnog Atomskog skloništa Bruno Langer i voditelj Filmsko-kreativnog studija VANIMA i jedan od organizatora Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI Hrvoje Selec koji je naglasio da je počašćen pozivom Udruge Trash da bude član žirija.

 

– Trash film festival pratim već godinama kao posjetitelj, a ove ću se godine eto naći u nešto drugačijoj ulozi. Drago mi je da imam prilike biti dio ovog sjajnog festivala koji je sigurno jedan od kulturnih brendova Grada Varaždina te da imam priliku surađivati s Udrugom Trash koja je jedan od najvažnijih čimbenika razvoja audio-vizualne djelatnosti u Gradu Varaždinu. Što se tiče mog sudjelovanja u žiriju, već sam pogledao nominirane filmove i mogu reći da je riječ o izuzetno zabavnim filmovima i da preporučam svima da posjete festival i da ih pogledaju – naglasio je Selec.

 

Filmove iz službene konkurencije možete besplatno pogledati u Kinu Gaj u četvrtak i petak, 7. i 8. rujna od 17 do 22 sata te u subotu, 9 rujna od 17 do 19 sati. Nakon što odgledaju filmove, posjetitelji imaju prilike i glasati za svog favorita te na taj način odlučiti o dobitniku Zlatne motorke koju dodijeljuje publika.

 

U sklopu Trash film festivala bit će održano i niz popratnih događanja. U OFF programu bit će održane dvije premijere, hrvatska premijera urbanog filmskog epa “Život po Moskriju” koji su izradili studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda te svjetska premijera prve varaždinske meksičke sapunice pod nazivom “Consuelo”.

 

U sklopu festivala u četvrtak će u Caffe baru Elephant u Varaždinu biti održana debata na temu “Superjunaci – najveće ikone trash kulture” na kojoj će sudjelovati filmski entuzijast Boris Prole i izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Tomislav Pletenac te posebna edicija filmskog kviza Kvizna situacija na temu “superjunaci” koji će voditi poznati kazališni i filmski redatelj i DJ Mario Kovač.

 

Organizatori su pripremili i bogat glazbeni program koji će se odvijati na festivalskoj pozornici na Kapucinskom trgu te u Caffe baru Elephant. U srijedu će na Kapucinskom trgu nastupiti varaždinski bend Devastation, a zvijezde večeri bit će kultni pulski hard rock bend Atomsko sklonište. U četvrtak se glazbeni program na jedan dan seli u Caffe bar Elephant gdje će nastupiti zagrebački bend Ballbreakers koji izvode hitove kultnog australskog rock benda AC/DC dok će u petak i subotu na Kapucinskom trgu nastupiti bend Gift iz Novog Sada koji će u petak izvoditi najveće hitove Davida Bowiea, a u subotu Depeche Mode. Kao predgrupe, u petak će uz njih nastupiti i varaždinski bend No’E, a u subotu festivalski bend The Fakin Lajsne.

 

A organizatori su najavili i da spremaju dva prava spektakla za svečanost otvaranja festivala i svečanu dodjelu festivalskih nagrada. Svečano otvaranje 12. Trash film festivala bit će održano u srijedu u 19.30 sati u Kinu Gaj, a gosti svečanosti bit će pravi pravcati superjunaci što će sigurno razveseliti najmlađe trashere. U goste naime stižu “cosplayevci” iz Zagreba, ekipa koja je puno vremena, volje, entuzijazma i novaca potrošila da bi izradili kostime svojih najdražih superjunaka. Svoj dolazak za sada su potvrdili Thor, Loki, Winter Soldier sa štitom Captain America iz Avengersa, Sister Repentia iz Warhammer 4000 te Starlord iz Guardians of the Galaxy. Svi zainteresirani moći će popričati i fotografirati se s njima, a iz Udruge Trash posebno su pozvali najmlađe trashere da im se pridruže.

 

A i za kraj festivala organizatori su pripremili spektakl. U sklopu svečane dodjele festivalskih nagrada Zlatnih motorki koja će biti održana u subotu u 19.30 sati u Kinu Gaj, bit će naime premijerno prikazni isječci iz novog blockbustera Udruge Trash koji, u skladu s temom festivala, govori o superjunacima. I to ne bilo kakvim superjunacima. Glavni protagonisti ovog blockbustera su naime Trashman, Demižon boy i Elena koji zajedničkim snagama moraju spriječiti zlog Mir-Eka da uništi Planet Zemlju. Film je to koji nosi snažnu poruku o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i zagađenja okoliša.