Drugi dan 9. Trash Film Festivala

posted in: Photos, News | 0

Trasheri su drugog dana 9. Trash film festivala u četvrtak pokazali da su jači i od kiše. U koncertnom dijelu programa, na festivalskoj pozornici na Trgu Kralja Tomislava u četvrtak navečer nastupili su sarajevski bend Bezbeli Apstraklije i legenda cro-dance scene iz 90-ih Ella.

U sklopu 9. Trash film festivala ljubitelji trash umjetnosti su u četvrtak u Kinu Galerija mogli pogledati zabavne niskobudžetne filmove amaterskih filmaša iz Španjolske, Italije, Njemačke, Hrvatske, Irske, Nizozemske, Francuske i Ujedinjenih arapskih emirata.

Veliki broj trashera okupio se i na predavanju, svojevrsnoj javnoj tribini o trashu u glazbi hrvatskog publicista, novinara i glazbenika Anđela Jurkasa. Nakon što je Jurkas održao uvodno predavanje u sklopu kojeg je iznio i svoju intrigantnu teoriju o trashu u glazbi, krenula je rasprava u koju su se, između ostalih, uključili i glumac Marinko Prga i frontmen TBF-a Saša Antić, inače član ovogodišnjeg stručnog žirija Trash film festivala. Bila je to zabavna ali i poučna diskusija koja pridonosi cjelokupnoj javnoj raspravi o trashu kao pojmu u umjetnosti.

A iako se u četvrtak nebo nad Varaždinom otvorilo i cijeli je dan padala kiša, trasheri su još jednom dokazali da ih ništa, pa čak ni to, ne može spriječiti u zabavi. Na festivalskoj pozornici nastupili su sarajevski bend Bezbeli Apstraklije koji je dokazao da je rock’n’roll u susjednoj nam državi itekako živ no zvijezda večeri bila je ipak cro-dance zvijezda Ella koja je trashere barem na kratko vratila u doba mladosti, u 90-e godine prošlog stoljeća. Ella je nakon koncerta priznala da ju je poziv Trash film festivala iznenadio, ali da je ipak odmah pristala doći u Varaždin.

– Kad su me organizatori nazvali mislila sam si da je to baš fora i odmah pristala. Osjećam se stvarno odlično. Mislila sam da će zbog kiše moj nastup biti sigurno otkazan, ali mi je sad baš drago da sam nastupila jer je ispalo baš fora. Možda nas je i bilo malo, ali bilo je genijalno – rekla nam je Ella kojoj se tijekom nastupa u izvedbi jedne pjesme pridružila i jedna trasherka iz publike koja će nastup sa svojom omiljenom zvijezdom sigurno još dugo pamtiti.

Danas nas pak u sklopu 9. Trash film festivala festivala već od 13:30 u Kinu Galerija očekuju projekcije zabavnih akcijskih, borilačkih, SF i horror filmova iz Sjedinjenih američkih država, Italije, Španjolske, Slovenije, Srbije, Australije, Njemačke, Švicarske, Hrvatske, Francuske, Portugala i ponovno iz Ujedinjenih arapskih emirata.

Od 16 sati održavati će se i radionica filmske maske za prijavljene vizažiste i one koji se tako osjećaju koju će voditi poznati majstor filmske maske Miroslav Lakobrija.

U koncertnom dijelu programa u večernjim satima na Trgu Kralja Tomislava nas očekuju nastupi festivalskog benda The Fakin Lajsne i D’Elvisa iz Zagreba.

Svi programi festivala su besplatni, a više detalja o programu 9. Trash film festivala možete pronaći na ovdje te na facebook mrežnim stranicama festivala.