Sorry, but this post is not available in English, yet!

posted in: Photos, News | 0

9. Trash film festival ove godine donosi brojne novitete pa tako možemo reći da će festival biti veći, brži i jači nego do sada.

Festival će naime ove godine trajati četiri dana. Otvorenje festivala bit će u srijedu, 10. rujna, a zatvaranje u subotu, 13. rujna. Festival organizira Udruga Trash Varaždin, suorganizatori su Grad Varaždin i Varaždinska županija, a potpora festivalu su i kulturne institucije s područja Grada Varaždina kao što su Gradski muzej Varaždin te Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.

Festival će se ove godine održavati na većem broju lokacija. Programi će se tijekom festivala odvijati u Kinu Galerija, na Trgu Kralja Tomislava poznatijem kao Korzo te u Palači Sermage i u Starom gradu no treba naglasiti i da će festival gostovati i u Novom Marofu, Ludbregu, Ivancu, Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama.

Svake godine Trash film festival se odvija pod jednom temom, a ove godine tema će biti I. Svjetski rat, ne samo zato jer se ove godine obilježava stota godišnjica početka tog velikog svjetskog sukoba, nego i zato jer je rat zahvalna tema za trash umjetnike širom svijeta.

Danas je i službeno otvoren natječaj festivala, a entuzijastični filmaši sa svojim se filmovima na ovogodišnji festival mogu prijaviti do 20. lipnja. Ove godine očekujemo rekordan broj filmova što je i potvrđeno u proteklih nekoliko dana. Naime, iako je natječaj za filmove otvoren tek danas, na adresu Udruge Trash već je stiglo nekoliko filmova iz Hrvatske, Španjolske i Kanade.

Detalje natječaja možete pronaći na www.trash.hr, a mi ćemo samo kratko spomenuti da se prijaviti mogu apsolutno svi koji su snimili film, bez obzira radi li se o profesionalcima ili amaterima te da trajanje filma i njegova tema, način snimanja, odabir glumaca i svi ostali detalji nisu ničime ograničeni. Pozivamo amaterske filmaše da se prijave i da nam pošalju svoje filmove i mi ćemo im dati priliku, ne samo da ih pogledaju na velikom platnu nego i da prošeću crvenim tepihom i dobiju pažnju kakvu zaslužuju zbog činjenice da su snimanjem filma slavili sedmu umjetnost.

Nakon što završi natječaj, selektor festivala Slobodan Runjak pregledati će sve pristigle filmove i odlučiti koji će biti prikazani u službenoj konkurenciji festivala. O najboljim filmovima odlučivati će tročlani žiri.

TFF9-webPrvi član žirija je dobitnik čak četiri Zlatne arene, snimatelj Mirko Pivčević. Sin je poznatog i nagrađivanog splitskog snimatelja Andrije Pivčevića, a svoju prvu Zlatnu arenu osvojio je već sa svojim prvim filmom. Na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirao je naime 2007. godine sa poznatim filmom “Ta divna splitska noć” Antuna Arsena Ostojića, a snimao je između ostalog i filmove “Svećenikova djeca”, “Živi i mrtvi”, “Šuti” i druge.

Drugi član žirija je poznati glumac Frane Perišin kojeg poznajete po ulogama u televizijskim serijama kao što su “Zora dubrovačka”, “Larin izbor”, “Stipe u gostima” i “Velo misto”. Glumio je i u filmovima “Bella Biondina”, “Ljubavni život domobrana”, “Vjerujem u anđele” i “Dubrovački škerac”. Treći član žirija bit će otkriven naknadno.

Žiri će odlučivati u dobitnicima festivalskih nagrada, Zlatnih motorki u četiri kategorije – za na bolji akcijski, borilački, SF i horror film, a jednu Zlatnu motorku dodijeliti će tradicionalno festivalska publika.

U OFF programu festivala bit će održana hrvatska premijera filma “Mamula” redatelja Milana Todorovića u kojem jednu od glavnih uloga tumači legendarni glumac Franco Nero.

No, Trash film festival nije samo filmski festival pa će tako biti održani i brojni drugi popratni programi koji uključuju izložbe, predavanja i koncerte.

Tijekom festivala biti će održan sve popularniji Zombie walk. Zainteresirani posjetitelji koje ćemo odabrati na našim društvenim mrežama i na našem webu moći će sudjelovati u akciji kao šminkeri i kao modeli, a samu akciju voditi će poznati majstor filmske maske Miroslav Lakobrija, čovjek koji je zaslužan za odlične filmske maske u filmovima “Zona mrtvih”, “Sveti Đorđe ubija aždahu” i “Srpski film”.

Bit će tu i zanimljivo predavanjo kojo će održati poznati glazbeni kritičar Anđelo Jurkas.

press-web_02

Nastupit će, već tradicionalno, kućni bend Trash udruge “Fakin Lajsne” koji ove godine priprema bogat repertoar te još nekoliko varaždinskih bendova. Potvrđeno je i da će nastupiti Elvis Presley tribute band “D Elvis” iz Zagreba sa svojim frontmenom, poznatim kazališnim redateljem, DJ-em i nadasve trasherom u duši Mario Kovačem. Nastupit će i beogradski Električni orgazam koji za 9. Trash film festival priprema dosad neviđeni show. Imena ostalih izvođača bit će objavljena uskoro.