Zlatna Motorka

Nagrada festivala zove se ZLATNA MOTORKA, a u borbi za tu prestižnu trash nagradu mogu sudjelovati i amateri i profesionalci.

Zlatna motorka dodjeljuje se za:

  • Najbolji akcijski film
  • Najbolji borilački film
  • Najbolji SF
  • Najbolji horor
  • Najbolji film po izboru publike

Golden Chainsaw

Zašto motorka?

Motorna pila je korisno oruđe, te nadasve moćna i privlačna alatka koja simbolizira prodornu, razornu, ali kontroliranu mužjačku energiju. Ona je spoj inžinjerske ljepote koja slavi “čovjeka-vladara” i industrijske ružnoće koja ubija prirodu. Ona je spoj racionalnog uma koji traži optimum snage i potrošnje, i pomračenog iracionalnog uma koji ubija iz zabave na najkrvaviji način.

Motorna pila je produžetak ljudskog tijela. Dio biomehaničkog svijeta u kojem su ljudi i roboti partneri. Budućnost koja se već ostvarila i koja nam prijeti jer s njom u ruci čovjek postaje buldožer, ali i Terminator. Ona je simbol dijaboličnog tehnološkog napretka; blagoslov za drvosječe, ali i za serijske ubojice.

Motorna pila jedini je dvotaktni motor kojeg će čovjek ikada držati u rukama. Čudovište iz garaže s minijaturnom tenkovskom gusjenicom, u sebi trpi tisuću potisnih eksplozija u minuti. Falusno-ergonomski oblikovano, kao križanac mača i motocikla, jedino je oružje koje nije ni hladno ni vatreno, već oboje! Ono je hladno po načinu rukovanja, ali vatreno po tipu korištene energije. Tako motorna pila spaja prošlost i sadašnjost. Kontrolu i bespomoćnost. Motorna pila je Prometejeva vatra koju moramo, a ne želimo nositi; ona je dobri sluga i loš gospodar.

Motorna pila je oruđe radnika proletera. Ona radniku omogućuje rušenje većeg broja stabala u jedinici vremena.
Motorna pila je u vlasništvu elite. Ona brutalno suzbija rast i razvoj šume kako bi rast i razvoj podarila eliti.
Ona će u zaglušujućem ritmu raditi sve dok priroda ne uzvrati udarac erozijom, uraganom i tsunamijem. Motorna pila će se okrenuti protiv gospodara u fantastičnoj eksploziji koja će pomesti smeće svijeta i vratiti nas u nulto stanje. U stanje primordijalnog trasha.