Otvorenje TFF XV i otkrivanje spomen ploče Oktavijanu Miletiću na varaždinskoj Stazi slavnih

objavljeno u: Vijesti | 0

U srijedu, 9. rujna 2020. u sklopu otvaranja 15. Trash Film Festivala, Udruga Trash otkriva treću po redu spomen ploču na Stazi slavnih. Ove godine nam je čast otkriti ploču Oktavijanu Miletiću  Zagreb 1. listopada 1902. – Zagreb 17. kolovoza 1987.); redatelju najstarijeg sačuvanog hrvatskog dugometražnog igranog filma “Lisinski” iz 1944. godine, scenaristu, glumcu, snimatelju, pedagogu, filmskom pioniru i inovatoru.

Ne postoji titula koja bi objedinila njegov rad u raznim disciplinama filmske umjetnosti, te ga se sa pravom smatra ocem hrvatske kinematografije. Ono što je Udruzi i Festivalu bilo važno kod odabira Oktavijana Miletića za spomen ploču su njegovi prijeratni amaterski filmovi koje je je snimao u  tridesetim godinama prošlog stoljeća sa svojim kućnim prijateljima. Teme ovih kratkih djela su bile inspiriane zapadnjačkim krimićima, horrorima i znanstvenom fantastikom, a vrlo važan element ranih filmova bio je i humor, nerijetko ironijskog i autoironijskog tipa, zbog čega Trash Film Festival Oktavijana Miletića, uz to što je otac hrvatske kinematografije, smatra i ocem hrvatskog niskobudžetnog filma. Naša želja je da ova ploča podsjeća na amatersko entuzijastički duh prisutan u svakom ranom filmu Oktavijana Miletića, isti duh koji danas pokreće Trash Film Festival, jer entuzijazam je poželjno zarazan i razveseljuje ljude, kao što vidimo i putem filmova starih 90 godina. U sklopu festivala održati će se i projekcije DVD izdanja Hrvatske kinoteke: “Amaterski filmovi Oktavijana Miletića I i II”.

Ploču će otkriti naš ugledni gost i ovogodišnji član žirija gospodin Danijel Rafaelić, povjesničar filma, redatelj i pisac koji je osobno pronašao dva originalna filma Oktavijana Miletića u filmskim arhivama Beča i Berlina.