O filmovima TFF XV

posted in: News | 0

Na ovogodšnjem festivalu koji traje od 09. do 12. rujna prijavljena su 1334 filma, od kojih je 49 ušlo u službenu selekciju festivala. Po broju prijava najzastupljeniji su filmovi horror žanra, nakon njih filmovi znanstvene fantastike i akcijski, dok je borilačkih filmova najmanje prijavljeno. Ove godine filmovi su stigli sa svakog kontinenta, a bilježimo i značajan porast prijavljenih filmova iz država bivše Jugoslavije od kojih najviše iz Hrvatske i Slovenije. 

Jedna od zanimljivosti ove godine je i utjecaj pandemije na stvaralaštvo jer je prijavljen i velik broj psiholoških horrora monodramatskog tipa, oslonjenih na strah od samoće i izolacije.

Ti filmovi su snimani za vrijeme same izolacije u općenito opskurnim uvjetima, ne samo niskobudžetnim, tako da na površinu izlazi čisti talent redatelja i sposobnost da svojim kadrovima dočaraju vrlo tjeskobnu atmosferu.

Službena selekcija filmova je vrlo raznovrsna; ima humora, strave, heroja, monodrama, čudovišta, robota, društvenog aktivizma i mnogih drugih tema koje će kao i svake godine ispuniti očekivanja posjetitelja Trash Film Festivala.