WALK OF FAME – Zvonimir Ferenčić

posted in: Walk of fame, News, News @hr | 0

Zvonimir Ferenčić bio je istaknuti hrvatski glumac (Garešnica, 21. II 1925 ? Zagreb, 8. X 1998). Diplomirao 1952. fodine na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, gdje je nastupao do 1956. Član je Dramskoga kazališta ?Gavella? od 1957 do 1980. godine.

Među mnogim zapaženim ulogama Zvonimir Ferenčić je kazališnoj publici poznat još od 1956. godine, kada je u predstavi “Svoga tela gospodar” tumačio ulogu Ive. Ostvario niz zapaženih uloga u klasičnom repertoaru pa je tako zapažen i u ulozi Egeja u Shakespeareovu komadu “San Ivanjske noći” 1984. godine, kao Polonije (W. Shakespeare, Hamlet) te Kreont (Sofoklo, Kralj Edip)

Među Ferenčićeve glumačke vrhunce ubrajaju se uloge u predstavama “Tramvaj zvan čežnja” T. Williamsa, “Mrtvački ples” A. Strindberga, “Neprijatelj naroda” H. Ibsena, Hoelderin P. Weissa, “Priče iz bečke šume” O. von Horvatha te “Sokol ga nije volio” F. Šovagovića.

Trajan trag ostavio je i u TV dramama, a posebice svevremenskom ulogom Franca Ožbolta – Cinobera u seriji Gruntovčani čiji je jedan od glavnih protagonista, a svoj glas u animiranom filmu posudio je simpatičnoj zmiji ? Eustahiju Brziću.

Zvonimir Ferenčić preminuo je u Zagrebu, u 74. godini života.